tisdag 9 mars 2010

RUMBLE IN THE JUNGLE


Då var man precis hemkommen från en 2 nätters regnskogstur i Sabah, lika så en 100 års färd tillbaka i tiden. Här snackar vi inget rinnande vatten och övernattning i skjul som skulle duga till en ko i Sverige. Första natten var en riktig långkörare där det känns som jag kan räkna antal minuter i beauty sleep på mina egna fingrar. Dels för att mina roommates snarkade och dessutom pratade i sömnen men framförallt på grund av att vår svit saknade dörr så man hade en hel djungelorkester bakom knuten. Det var så där lagom spännande att mitt i natten upptäcka att man var sjukt nödig vilket innebar en 300m promenad i totalt mörker med en 6 kr ficklampa som enda hjälp. Ficklampan gav en stråle av ljus men i gengäld fick man en svärm insekter kring sig. Tankarna svävade lätt i väg till kärnmakaregatan med kakel och golvvärme.

Borneo sägs ju vara the real shit när det gäller djurliv och det kan man lugnt hålla med om. Första dagen stack vi ut på en natt tur på floden som låg precis intill våra hyddor. Det bajsbruna vattnet visa sig innehålla lite av det bästa man kan tänka sig och vi såg bland annat en fet krokodil, stora ödlor och en hel del små apor.

Krokodilen fick en helt klart att både tänka en och två gånger innan man kasta sig i floden trots att de lokal snubbarna låg och gottade sig i vattenbrynet. Ett dopp i det blå brukar ju vara svalkande men det här vattnet kändes som man lika väl kunde kokat nudlarna i. Helt sjukt varmt, 35+?.

Day 2 kunde vi bocka av de oootroligt fula näsaporna...hur har evolutionen kunnat gå så snett? De var sjukt underhållande för de gjorde helt sjuka hopp som fick spiderman att se lame ut. Kanske dags för en ny superhjälte? The Noseman!
Vi fick oss även en titt på orangutanger som visa sig vara lite små skygga av sig trots att de befann sig 20m upp i luften. De såg lagom roade ut att ha oss i närheten och försökte med det mesta för att bli av med oss, bland annat att bombardera oss med sitt eget nr 2. Inte ok!

Det mesta av sökande efter borneos guldklimpar skedde längs med floden men vi hann även med lite sökande till fots. Det tog kanske 5 minuter innan hela jag var vattenfas. Sjukt svettigt! Vi såg en hel del kul bland annat en fågel som slocknat. Snacka om att släppa garden totalt när jag kan klafsa fram och posa med den.

Det där med att hitta en orm var inte det lättaste visa det sig. Guiden vände på varenda stock i skogen men inte hjälpte det. När man precis accepterat faktumet att man bara sett mys-djur förutom krokodilen så dyker den upp på sista stället man letar på eller vill hitta den? På takbjälken utanför stugan ligger en fet pyton. Mmmm nattfrid, eller inte!

Efter några dagar i regnskogen går tankarna osökt iväg till djungelvrål och lite svenskt kvalitets godis men det närmsta man kommer är Lau chips med Seaweed smak - snälla väck mig ur denna mardröm!

/Henning


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar